75-jaar-vrijheid-CMYK leidschendam-voorburg
  • 75-jaar-vrijheid-in-leidschendam-voorburg_0000s_0000_LF 1945-144 idnr 5327 Jpeg
  • 75-jaar-vrijheid-in-leidschendam-voorburg_0000s_0001_LF 1945-112 idnr 2816 Jpeg
  • 75-jaar-vrijheid-in-leidschendam-voorburg_0000s_0002_LF 1945-49 idnr 2758 Jpeg
  • 75-jaar-vrijheid-in-leidschendam-voorburg_0000s_0003_LF 1945-11 idnr 2720 Jpeg

Mededeling naar aanleiding van het Coronavirus

www.aandevliet.nl is een verzameling van evenementen en activiteiten die in gemeente Leidschendam Voorburg worden georganiseerd. De input voor de website wordt aangeleverd door de instantie die het betreffende evenement organiseert.  

Alle evenementen zijn tot 1 september 2020 afgelast vanwege de coronacrisis. Helaas geldt dat ook voor de evenementen die de gemeente organiseert, ook in het kader van 75 jaar vrijheid. Zodra er meer duidelijk is berichten wij hierover op lv.nl, aandevliet.nl en in de Gemeenterubriek.

Wij proberen www.aandevliet.nl zo actueel mogelijk te houden. Voor de meest actuele informatie kunt u het best contact opnemen met de organisatie van het evenement zelf (te bereiken door op de link van het evenement te klikken).

75 jaar vrijheid in Leidschendam-Voorburg

In 2020 staan we ook in Leidschendam-Voorburg stil bij 75 jaar vrijheid. Tijdens het hele jaar vinden activiteiten plaats waarbij herdenken, vieren en koesteren centraal staan. Ook u kunt een activiteit organiseren of meehelpen hieraan! 75 jaar vrijheid krijgt hiermee een gezicht in Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Met een activiteit willen we graag één of meerdere van de volgende doelen bereiken:

  • verhalen over oorlog en vrijheid ophalen en brengen
  • het gesprek op gang brengen van vrijheid nu en in de toekomst  
  • vergroten van het besef dat na 75 jaar vrijheid nog steeds kwetsbaar is
  • nieuwe tradities stimuleren die passen bij deze tijd en nieuwe generaties.

 

Uitgelichte activiteiten

Expositie George Maduro

Buitengoed Dorrepaal

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, wordt er op dit moment bekeken op welke manier en wanneer de expositie toegankelijk wordt voor publiek.
George Maduro verrichte in mei 1940 een heldendaad bij Buitengoed Dorrepaal. Hij voorkwam dat de Duitsers de residentie konden binnenvallen. Hij werd hiervoor postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde.  

Deze expositie, ondersteund door een lesprogramma, een stripboek en een film brengen zijn heldendaad tot leven. 
Meer informatie

Veurklassiek: After the Darkness


22 oktober
Dorpskerk Leidschendam

‘After the Darkness’…na donkere tijden. Aan het einde van het jaar van de vrijheid staan we met dit concert stil bij 75 jaar vrijheid…. Er worden werken gespeeld van drie joodse componisten, Gideon Klein, Mieczyslaw Weinberg en Dick Kattenburg. De levens van de componisten zijn verwoest door de Tweede Wereldoorlog door vervolging, moord of verbanning.
Meer informatie

Opening Kunst Silo 75 jaar plattelandsontwikkeling


1 mei 2021
Buitenplaats Molenwei

De Panorama Kunst Silo wordt een beeldend verhaal van 75 jaar plattelandsontwikkeling in Zuid-Holland op een doek van 37 x 2 meter in een oude, overdekte mestsilo.
Voorjaar 2020 heeft een afgeslankte groep schilders al hard gewerkt aan het kunstwerk, komende winter wordt het doek afgerond en hopen we dat de andere 20 schilders ook weer aan haken.
Meer informatie

Eerstvolgende activiteiten in Leidschendam-Voorburg

In dit overzicht ziet u de eerstvolgende activiteiten met als thema 75 jaar vrijheid. Bekijk hier alle activiteiten die in het kader van 75 jaar vrijheid georganiseerd worden.  

Toon alle 75 jaar vrijheid activiteiten

Bron beeldmateriaal: fotocollectie gemeentearchief Leidschendam-Voorburg